Schitul Țibucani

Schitul Țibucani

miercuri, 23 iulie 2014

Bucuria prăznuirii

Hramul istoric al Schitului Țibucani - aniversarea a 240 de ani de existență monahală (1774-2014)
Sfânta Mironosiță Maria Magdalena
-22 iulie 2014-



În poiana liniștii străvechea aşezare monahală a îmbrăcat astăzi 22 iulie 2014 veșminte de sărbătoare. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de preacuviosul părinte arhimandrit Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu peste acest loc binecuvântat şi au fost pomeniţi ctitorii trecuți la cele veșnice: spătarul Iordachi Cantacuzino Deleanu cu soţia Ruxandra, boierul Ioniţă Botez cu soţia Ana şi alţii.
Preacucernicul părinte Dumitru Pantalon de la parohia „Buna Vestire“ - Dărmănești din Piatra Neamț a adresat un cuvânt de învăţătură în care a punctat principalele momente din viaţa Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii şi semnificaţiile acestei sărbători pentru viaţa duhovnicească a fiecăruia, amintind de femeile mironosițe și bucuria învierii sufletești.
La finalul slujbei, preacuviosul părinte arhimandrit Vichentie Amariei, a vorbit despre frumusețea duhovnicească a acestei așezări monahale, a punctat momentul aniversar și bucuria sfântă pe care fiecare o duce acasă ca pe o candelă aprinsă. Totodată s-au adresat mulțumiri oficialităților locale, precum şi tuturor ostenitorilor şi binefăcătorilor acestui sfânt lăcaş.
Sfânta Liturghie a fost urmată de Parastasul pentru cei adormiţi și vernisajul expoziției cu fotografii din trecut și astăzi cu Schitul Ţibucani.
La momentul de sărbătoare au participat mulțime de credincioși localnici și pelerini ce au înfrumuseţat slujba prin prezenţa lor. Aceştia au primit la sfârșit câte un pachet cu alimente din partea obştii schitului.
Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, prima martoră a Învierii Mântuitorului, să ne dăruiască tuturor pacea, bucuria și lumina izvorâte din mormântul lui Hristos! Amin.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu